Svenska Läkaresällskapet är en ideell, politiskt och fackligt obunden förening som ger ut Vård&Hälsa – ett magasin till DN:s läsare och allmänheten om vetenskap, utbildning, etik och kvalitet i hälsa- och sjukvården.

Tonårsliv med assistans

Annie med sin hundPå hästryggen rör sig Annie Carnbring lika obehindrat framåt som alla andra. Det gäller bara att ta sig dit först. Men det går oftast väldigt bra, tack vare en passionerad envishet. Och förstående personliga assistenter.

Cookie viftar häftigtsvansen och överöser Annie med blöta morgonpussar. Sömnigt surmulen trevar hon efter mobilen. Precis som vilken morgontrött 14-åring som helst. Men Annies liv ser inte riktigt ut som andra tonåringars.

– Ta emot mig. Min balans är dålig, säger Annie och svajar till där hon sitter på sängkanten.

Mamma Malin stöttar, samtidigt som hon trär på Annie en tröja. Tillsammans tar de sig in på toaletten. Hunden studsar mot trapphissen, hoppar upp och lägger sig tillrätta på plattan under specialstolen. När Annie är klar åker de gemensamt till köket på nedervåningen för att äta frukost.

– Cookie är bara bäst. Och min musik är bara bäst, tjoar Annie och klickar igång Fattig bonddräng på mobilen.

Starka känslor som behöver ventileras

Just i dag är hon nämligen lite kär i drängen Alfred, han i Lönneberga. Föremålen skiftar, men det finns alltid mycket kärlek i Annie. Och alla dessa känslor ska helst ventileras precis just nu, trots att det börjar bli så där morgonbråttom.

– Eller hur mamma? Alfred är ju jättesnäll. Han är bara bäst. Och Tobbe Larsson, mamma. Vi MÅSTE fixa en träff med Tobbe Larsson.


Läs mer: Att få ett barn med funktionsnedsättning 


Malin kör rullstolen ut till skolbussen. Under tiden förklarar Annie upprört att andra barn, typ alla i hela världen, får hjälp av Tobbe Larsson när de har problem med sina ponnyer. Men inte Annie. Eftersom hon bara har snälla hästar.

Föddes tre månader för tidigt

Annie föddes tre månader för tidigt via akut kejsarsnitt efter en havandeskapsförgiftning. Malin berättar:

– Jag åkte egentligen in på sjukhus för urinsamling, men moderkakan lossnade och Annie föddes samma kväll. För mig var det helt självklart att hon skulle överleva. Åtminstone tvivlade jag inte just i det ögonblicket. Jag hade ju fått min bebis. Världens vackraste 860 gram.

”Blir det billigare att ha barnen på institution? Eller ska vi föräldrar sluta jobba?”

Men Annie fick en hjärnblödning under sitt andra dygn i livet. Sedan följde många oroliga år med shunt-operationer, infektioner, epilepsiutredningar och synundersökningar. Under denna tuffa tid kom också lillasyster Greta till världen. Skillnaden mellan systrarna blev smärtsamt uppenbar efter några år. Familjen beviljades personlig assistans enligt LSS, Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade.

– Eftersom tjejerna var så nära i ålder, var det så lätt för mig att jämföra och beskriva svårigheterna som Annie hade, både intellektuellt och fysiskt. Jag tycker vi har haft en väldig tur. Eller … Tur är kanske fel ord, ler Malin krasst, men vi har alltid blivit tagna på allvar och fått de timmar vi har ansökt om.

Personlig assistans

Malin har engagerat sig mycket i den senaste diskussionen om personlig assistans. Annie kan varken gå på toaletten när hon är kissnödig, ta en macka när hon är hungrig eller gå till sitt rum när hon är arg. Inte utan hjälp. Det är svårt att förstå hur dessa behov ens kan mätas i pengar.

– Blir det billigare att ha barnen på institution? Eller ska vi föräldrar sluta jobba? Hur bra skulle det vara för barnets kommande vuxenliv? Man måste i debatten kunna skilja på de behov som faktiskt finns och de rötägg som utnyttjar systemet.

Malin är kontrollerat upprörd. Hon skulle gärna prata mer om det här, men teet är uppdrucket och hon måste släppa ut hästarna i hagen innan hon skyndar vidare till arbetet som rektor på en gymnasieskola.


Läs mer: Personlig assistans ger samhällsvinster


Dagen går mot eftermiddag. Annies lektioner på särskolan i Hallstahammar är slut. Ida Baringson tar över uppgiften att verka som Annies armar och ben. Hon har jobbat som Annies personliga assistent sedan 2010.

– Kom igen nu Annie, jag vet att du klarar det själv, peppar Ida när Annie vill ha hjälp med att hämta sin senaste favorithund.

Annie himlar med ögonen och protesterar. Tonårshormonerna dansar krigsdans och hatar besvärliga assistenter. Men efter lite skämtande är glimten i ögonen tillbaka, Annie stödjer sig på bordet och tar sedan själv ett par steg för att hämta sin hund. En osynlig pointer, som är ”bara bäst” på att hjälpa barn med epilepsi. Annie har väldigt många djur runt omkring sig och en del av dem är det bara hon som kan se.

Ponnyn Ronja är dock synlig för oss alla. Det är dags för en ridtur och Annie borstar den vita manen med omsorg. Hon har varit tvungen att avstå från ridningen under en lång tid efter en komplicerad ryggoperation. När jag frågar hur det känns att äntligen få rida igen ser hon lurig ut.

– Gissa det du, säger hon och gör en konstpaus. Sedan lyfter hon sin friska högerarm, flinar och gör tummen upp.


Kort om: Annie Carnbring
Ålder: 14 år
Familj: Mamma Malin, pappa Claes och lillasyster Greta (12 år).
Bor: På landet på en gård i Västmanland.
Gillar: Hästar, hundar, musik, racerunning, mobilen och sin iPad.
Ogillar: Igelkottar och när assistenterna tjatar (till exempel om att duscha hela tiden).
Idol: Tobbe Larsson (hästartist) och Emil (i Lönneberga).


Text: Karin Rehn Foto: Samuel Unéus